top of page
Obrázek autoraKlára Jabůrková

Primární reflexy a oční pohyby

Když dítěti přetrvávají primární reflexy, často jsou kvůli tomu oslabené i oční pohyby. A naopak - když u dítěte zjistíte oslabené oční pohyby, měli byste nechat vyšetřit primární reflexy. Proč? Mrkněte do článku.

oční pohyby
 

Očním pohybům v souvislosti s poruchami učení a pozornosti jsem se věnovala v tomto článku. Teď je čas popsat vám, milým čtenářům, jak souvisejí primární reflexy s oslabenými očními pohyby.


Primární reflexy ovlivňují motorický vývoj. Ve velmi raném dětství jsou žádoucí, přirozené a nezbytné. Pokud ale přetrvají příliš dlouho, začnou se projevovat škálou nepřítomných symptomů. Většinou ovlivní zejména hrubou motoriku, rozumějme pohyb celého těla, zasáhnou rovnováhu a vnímání vlastního těla v prostoru. To se následně propíše do jemné motoriky. Tam patří pohyby prstů, mluvidel a právě i oční pohyby.


Pohyb našich očí zajišťují drobné okohybné svaly. Jsou řízené několika různými hlavovými nervy. Do jejich funkce však zasahují právě primární reflexy. Ty jsou koneckonců také tvořeny nějakými nervovými spojeními. Způsob, jakým zasáhnou do očních pohybů, se bude mírně lišit podle toho, jaké primární reflexy zrovna přetrvávají.


Například pokud dítěti přetrvává Moroův reflex, nemohou se dobře rozvinout plynulé sledovací pohyby očí. Oči stále těkají, nedokáží se dobře fixovat na žádoucí místo, odtahují je periferní vjemy. To představuje velkou zátěz pro soustředění, pozornost. Nehledě na to, že takto těkají oči i při čtení. Děti se tak snadno ztratí v textu, nebo při delším počítání, kde se třeba už píše víc výpočtů.


Přetrvávání tonicko-labyrintového reflexu nebo symetricko-tonicko šíjového reflexu zase brzdí schopnost očí se sbíhat a rozbíhat a přeostřovat z blízka do dálky a naopak. Je to velmi nepříjemné nejenom při opisování z tabule, ale výrazně se to projevuje při sportech na koordinaci oko - ruka. Oči se totiž nedokáží rychle přizpůsobovat například při míčových hrách. Přetěžování očí z nedokonalé konvergence přispívá k bolestem hlavy, děti si mohou stěžovat i na mlhavé neb dvojité vidění, nebo pálení a slzení očí.


Asymetricko-tonicko šíjový reflex pak zase ovlivňuje plynulost očních pohybů. Oči mají tendence poskočit při přechodu středové osy těla. Zároveň tento primární reflex může ovlivňovat schopnost očí spojit vjem z obou očí do jednoho obrazu. Místo, aby děti hýbaly například při čtení nebo při sport jen očima, otáčejí celou hlavu. Nefungují dobře rychlé oční pohyby, tzv. sakády, kterými se rychle orientujeme v prostoru a kterými si nadečítáme písmena při čtení, abychom je pak dobře spojili do jednoho slova. Děti se snadněji ztratí i při přechodu z řádku na řádek.


Stejně jako nemůžeme začít stavět dům od oken, ani oční pohyby bychom neměli rozcvičovat, aniž bychom ošetřili primární reflexy. Proč? Z jednoduchého důvodu.


Primární reflexy jsou takoví aktivní sabotéři. Celou cestu budou Vám a všemu dítěti mařit velkou část těžce vydřených pokroků, protože ony drží trumf a vy podstatně nižší kartu. Rozcvičování očních pohybů trvá několik měsíců a nepatří mezi dětské nejoblíbenější činnosti. Ale jsou potřeba, aby se dětem lépe dařilo ve škole a nezadělávaly si na různé budoucí zdravotní potíže. Dává proto smysl počkat s nimi, až bude přínos ortoptických cviků nejúčinnější, tzn. po inhibici primárních reflexů.


V ČR pozvolna roste počet certifikovaných pracovišť, které Vám i Vašemu dítěti pomohou s inhibicí primárních reflexů pomocí neurovývojové stimulace. Mezi certifikovaná pracoviště v Brně patří i SSPP Klára.


A víte, co je nejlepší? Že součástí neurovývojové stimulace v SSPPK je nově i průběžné posilování očních pohybů hravou a jednoduchou formou, která zcela respektuje způsob, jakým primární reflexy souvisejí s očními pohyby.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page