top of page
Obrázek autoraKlára Jabůrková

Mrkni na to: Oční pohyby a poruchy učení a pozornosti

Jednou z oblastí, kterou je potřeba podpořit u dětí s poruchami učení a pozornosti, je bezesporu oblast očních pohybů. Proč na nich záleží a co způsobuje jejich narušení se dočtete v tomto článku.



 

Na zraku a jeho kvalitě závisí velká část vzdělávání. Čím jsou děti starší, tím víc zrakové práce se od nich očekává. Člověka automaticky napadne - jasně, čtení! Ale zraková práce znamená i sledování tabule nebo projekčního plátna, změny pohledu tabule <-> sešit, orientace v prostředí - třeba při míčové hře v tělocviku, koordinace oko-ruka při rýsování, kreslení a v pracovních činnostech a všechny další oblasti, při kterých nám naše oči asistují.


Až 80% všech vjemů vnímáme zrakem. Aby oči všechno důležité zachytily, jsou v neustálém pohybu. Ve chvíli, kdy nejsou pohyby očí zcela v pořádku, se to zákonitě projeví. Někdy jejich narušení způsobuje "pouhý" diskomfort - oči pálí, slzí, rychle se unaví a bolí. Někdy se ale stávají vážnější věci. Například to, že písmena se při čtení před očima vlní, rozmazávají nebo přesouvají. Nebo mají oči problém s přeostřováním do dálky a na blízko, takže chytit míč v tělocviku nebo najít místo na tabuli, kde dítě skončilo s opisováním, je téměř nadlidský úkol.


Problematika očních pohybů také ukrývá například problém odfiltrovat periferní zrakové vjemy. Co to znamená? Dítě zaujme všechno, co se v jeho periferním zorném poli objeví. Třeba spolužák, který se pohnul. Nebo pták, co přiletěl na parapet. Jeho mozek tyto vjemy nepotlačí jako nedůležité. Dítěti se pak velmi špatně soustředí třeba na pracovní list, který má před nosem.


Na pozornosti a soustředění se ale podepisuje i únava, kterou s sebou narušené oční pohyby přináší. Pohyby očí jsou pro dítě nevýhodné, zatěžující a odpor dětí ke zrakové práci roste. Pochopitelně - je jim intenzivně nepříjemná. Stížnosti, že je bolí oči, ale my dospělí často odmávneme jako výmluvu. Pokud si tedy dítě nadměrně mne při čtení oči, stěžuje si na nepříjemné pocity v očích, intenzitu světla, rozmazané vidění apod., zpozorněte, i když absolvujete s dítětem pravidelné oční prohlídky.


Běžné kontroly na očním nebo u praktického lékaře problémy s očními pohyby totiž neodhalí. Zabývá se tím specializovaná lékařská profese - ortoptika. Pokud tedy máte dítě s poruchou učení nebo poruchou pozornosti, vyplatí se nechat u ortoptisty zkontrolovat oční pohyby. Narušené oční pohyby se dají rozcvičit a dětem se znatelně uleví. Pokud trpí dyslexií kvůli problémům se zrakovým rozlišováním, mohou obtíže dokonce zcela vymizet.


Zároveň je dobré nejprve vyřešit primární reflexy, než se pustíte do očních pohybů. Některé z nich totiž přímo způsobují problémy s očními pohyby a dokud trvají, tak se ani oční pohyby nezlepší.



Potřebujete se poradit ohledně přetrvávání primárních reflexů, poruch učení nebo pozornosti? Můžete mě kontaktovat a domluvit si nezávaznou konzultaci.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page