top of page
Obrázek autoraKlára Jabůrková

Irlen syndrom: Vizuální stres

Co je to vizuální stres? Jak ovlivňuje kvalitu učení a celkově života? Jak ho zvládnout a jak se ho třeba i zbavit? Mrkněte do článku.


vizuální stres

 
Co je vizuální stres?

Jedná se problém se zpracováním zrakových vjemů. Zvýšená citlivost zrakového centra způsobuje lidem s Irlen syndromem řadu více či méně nepříjemných symptomů ve chvíli, kdy se setkají s určitými podnět. Například s určitými světelnými podmínkami (blikající zářivky, odlesky, fluorescentní osvětlení, přílišný jas a další) nebo s opakujícími se tvary, optickými klamy, určitými barvami apod. Tyto vjemy velmi rychle přetíží nervovou soustavu a mohou vést od mírného podráždění až k naprostému senzorickému přehlcení, tzv. meltdownu.


Projevy vizuálního stresu

Mezi velmi typické příznaky vizuálního stresu patří zkreslené vnímání textů, případně i okolního prostředí. Písmena se mohou jevit rozmazaná, čtenář může mít pocit, že se mu před očima vlní, posouvají, přeskupují, rozdvojují, vznášejí nad papírem apod. Mezi méně specifické příznaky patří rychlý nárůst únavy, bolesti hlavy, migrény, citlivost na světlo a s tím související problémy se soustředěním a pozorností. Dále pocity pálení, slzení nebo svědění očí. Vizuální stres může také způsobovat zkreslené vnímání hloubky a vzdáleností.


Historie a výzkum

Soubor problémů, které dnes známe pod pojmem vizuální stres nebo také Irlen syndrom (někdy Irlen-Meares syndrom, dříve skotopická citlivost), začaly v 80. letech minulého století zkoumat dvě dámy jménem Olive Meares a Helen Irlen. Přivedla je k tomu práce s dětmi, které měly obtíže se čtením a kterým pomáhal tónovaný papír. Helen Irlen následně vytvořila i testovací postup, jak vybrat vhodný barevný filtr ke čtení. Na jeí práci následně navázali další výzkumníci.


Zajímavostí je, že od popsání Irlen syndromu probíhala urputná vědecká bitva o to, zda skutečně existuje, jaké jsou tedy jeho projevy a příčiny a zda barevné filtry s něčím opravdu pomáhají nebo zda dokonc neškodí, Když se však podíváme na výzkumy od roku 2020 do současnosti, je zřejmé, že je existence Irlen syndromu již obecně považovaná za přijímanou a nové výzkumy opakovaně prokázaly pozitivní dopady barevných filtrů na čtení osob s Irlen syndromem. Pro anglicky zdatné přikládám několik odkazů na výzkumy, které jsem při své rešerši objevila (1, 2, 3, 4, 5, 6).


Řešení vizuálního stresu

Základní pomoc při vizuálním stresu je čtení přes barevný filtr. Existují barevné folie i na monitory a v zahraničí se dokonce dělají tónované barevné brýlové čočky. Barevné filtry snižují podráždění zrakového centra v mozku a tím usnadňují běžné fungování a učení.


Přestože není zcela jasné, co přesně přecitlivělost zrakového centra v mozku způsobuje, praxe ukazuje jako jednu z možných cest ke zmírnění obtíží neurovývojovou stimulaci. Pokud má dítě - nebo i dospělý - narušenou rovnováhu a pokud mu přetrvává Morooův reflex, tak vyřešením těchto dvou obtíží může dojít ke zmírnění projevů vizuálního stresu až do té míry, že již nejsou potřeba barevné filtry. Pokud je totiž rovnovážné centrum oslabené, máme totiž sklony jeho defekt kompenzovat právě přes zrakové centrum, což snadno vede k jeho přetížení. Moroův reflex významně do funkčnosti rovnovážného centra zasahuje a zasahuje také negativně i do zpracování zrakových vjemů.


Domníváte se, že trpíte vizuálním stresem? V SSPP Klára provádím jeho diagnostiku, je tedy možné se objednat.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page